Werken binnen bestaand bebouwd gebied, 2000-2022

De uitbreiding van bedrijfsvestigingen en arbeidsplaatsen vindt vooral plaats binnen het bestaand bebouwd gebied van 2000. Ongeveer driekwart van de uitbreiding van de bedrijfsvestigingen sinds 2000 ligt hierbinnen. Na een dip tussen 2012 en 2016 was er weer een jaarlijkse toename van het aantal arbeidsplaatsen. En deze uitbreiding was voor meer dan 60 procent binnen het bestaand bebouwd gebied.

Bedrijfsvestigingen binnen bestaand bebouwd gebied

De Nota Ruimte stelde als streefwaarde dat ten minste 40 procent van de nieuwe stedelijke ontwikkeling binnen het bestaand bebouwd gebied zou moeten plaatsvinden. Dit beleid kwam te vervallen met de komst van de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR, 2012). De Nationale Omgevingsvisie (NOVI, 2020) spreekt echter opnieuw een voorkeur uit voor verstedelijking op binnenstedelijke locaties.

Het aantal bedrijfsvestigingen laat een gestage en toenemende groei zien. Deze wordt mede veroorzaakt door de opkomst van veel nieuwe eenmanszaken. Ongeveer driekwart van de uitbreiding van de bedrijfsvestigingen ligt binnen het bestaand bebouwd gebied van 2000. In de meest recente periode (2020 t/m 2021) was het aandeel voor heel Nederland precies 75 procent. Met uitzondering van Flevoland en Drenthe lag in alle provincies in deze periode het aandeel extra vestigingen voor meer dan twee derde binnen bestaand bebouwd gebied. In Noord- en Zuid-Holland was het aandeel met 82 procent het grootst en in Flevoland en Drenthe was het aandeel het kleinst maar nog altijd ruim meer dan de helft. Absoluut gezien was de grootste toename van vestigingen in Zuid-Holland en Noord-Holland.

Arbeidsplaatsen binnen bestaand bebouwd gebied

De ontwikkeling van de bedrijvigheid is conjunctuurgevoelig, waardoor het aantal arbeidsplaatsen kan fluctueren. In de periode 2012–2015 was er met uitzondering van Noord-Holland, in alle provincies een afname van het aantal arbeidsplaatsen binnen bestaand bebouwd gebied. Tegelijkertijd nam het aantal arbeidsplaatsen buiten het bebouwd gebied toe. Over de gehele periode 2000 t/m 2021 neemt steeds in alle provincies het aantal arbeidsplaatsen buiten bebouwd gebied toe. Bij het aantrekken van de economie gebeurt de uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen weer vooral binnen het bestaand bebouwd gebied. In de meest recente periode 2020–2021 was de toename voor 65 procent binnen bebouwd gebied. Alleen in Flevoland en Drenthe was het aandeel kleiner dan 40 procent. Absoluut gezien was de toename van het aantal arbeidsplaatsen na 2015 het grootst in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.

Bronnen

Deze indicator is afkomstig van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Voor de volledige indicator en eventueel een actuelere versie kunt u deze indicator in het CLO bezoeken.